اخذ کد کارگاهی

هر شغل و حرفه ای در هر زمینه ای از کارمندان و نیروهای انسانی تشکیل شده است. کارفرما و مدیر باید کارمندان و پرسنل خود را در اسرع وقت بیمه کند. به همین دلیل ، همه شرکت ها و مجموعه ها در هر کسب و کاری زمانی که شروع به فعالیت می کنند ، لازم است به نزدیکترین اداره بیمه در محدود فعالیت خود مراجعه کنند  و پرونده تشکیل دهند تا موفق به اخذ کد کارگاهی شوند. پس از تشکیل پرونده ، مدیر یا کارفرما نسبت به دریافت کد کارگاهی بیمه خود اقدام می نمایند.

در واقع ، کد کارگاهی یک عدد ده رقمی است که به همه کارفرمایان و افراد و کارمندان بیمه شده که در آنجا مشغول به کار هستند و حقوق و مزایا دریافت می کنند و به طور کلی مجموعه سازمان تعلق می گیرد.

کارگاه چیست؟

با توجه به ماده 4 قانون وزارت کار ، کارگاه مکانی است که کارگر به درخواست کارفرما در آنجا فعالیت می کند و حقوق و مزایا دریافت می کند. همه تأسیسات و امکانات موجود در کارگاه مانند : نمازخانه ، سالن غذاخوری ، تعاونی ها ، مهد کودک ها ، درمانگاه ها ، آموزشگاه ها و…. به کارگران و کارمندان آن کارگاه هم تعلق دارد.

وظایف کارفرمایان برای دریافت کد کارگاهی چیست؟

در هر کارگاه و یا شرکتی کارفرما موظف است که لیست اسامی کارکنان خود را به همراه اصل و کپی شناسنامه آن ها به واحد مربوط تحویل دهد و برای هر کدام از آن ها شماره بیمه دریافت کند.  زمانی که هر فرد بیمه می شود ، شماره بیمه مخصوص به خود را دارد و زمان گرفتن استعلام سوابق بیمه تامین اجتماعی لازم است این شماره بیمه و کد کارگاه را برای استفاده از خدمات به همراه داشته باشد.

مدارک لازم جهت دریافت شماره بیمه و نام نویسی در کد کارگاهی شامل موارد زیر است:

  • مراجعه حضوری به واحد نامنویسی
  • به همراه داشتن کپی و اصل کارت ملی و شناسنامه
  • تکمیل فرم پرسشنامه نام نویسی
  • انجام آزمایشات قبل از استخدام توسط مراکز مجاز مورد پذیرش سازمان و ارائه ی آن به سازمان
  • تکمیل، مهر و امضا پشت پرسشنامه‌ی نام نویسی توسط کارفرما

 

در زمان گرفتن کد کارگاهی به این نکته توجه کنید به به هیچ عنوان نباید برای چند کد بیمه درخواست دریافت کد کارگاهی دهید. این امر سبب می شود که فرد در زمان جمع آوری سابقه بیمه خود در زمان بازنشستگی با مشکل مواجه شود.

در صورتی که فرد سوابق خود را که در یک کارگاه محرز شده است اما کد بیمه آن موقت باشد ، لازم است که پیگیری های لازم را انجام دهد تا سوابق او از کد بیمه موقت به کد بیمه اصلی او منتقل شود تا در زمان ادامه فعالیت و یا بازنشستگی با مشکل مواجه نشود.

دریافت کد کارگاهی
دریافت کد کارگاهی

بهترین زمان برای مراجعه و گرفتن کد کارگاهی

پس از ثبت کارگاه و یا شرکت خود می توانید کد کارگاهی را دریافت کنید. اما بهترین زمان برای گرفتن کد کارگاهی 15 روز پس از ثبت شرکت است. پس از اینکه 15 روز از ثبت شرکت شما گذشت ، به نزدیک ترین شعبه در منطقه شرکت یا کارگاه خود مراجعه کنید و سپس به واحد بازرسی شعبه بروید. سپس ، فرم تشکیل پرونده را کامل کنید و آدرس محل کار و فعالیت خود را در آن جا یادداشت کنید. سپس با مدارک دیگری که به همراه دارید ، به شعبه مورد نظر مراجعه کنید.

پس از آن کد کارگاهی برای شما ثبت می شود. این کد ده رقمی است و هر رقم نشانگر مواردی است. 3 رقم اول کد کارگاهی نشان دهنده شعبه ، 3 رقم دوم نوع و حوزه فعالیت و 4 رقم آخر آن نشان دهنده شماره پرونده شما است.

به عنوان مثال در کد ۰۱۸۳۶۳۰۰۳۸ را در نظر بگیرید، ترتیب اعداد از چپ به راست نشان گر این است: سه رقم اول نشان دهنده ی شعبه ای است که شغل، مجموعه و کسب وکار در آن جا پرونده دارد. در مثال ما یعنی شعبه ی ۱۸ تهران. سه رقم بعدی نشان دهنده ی فعالیت شغل، مجموعه و کسب و کار است و این جا نشان گر حرفه ی تراشکاری است. (این ۳ رقم در سازمان تأمین اجتماعی، به صورت ثابت تعریف شده است.) و چهار رقم آخر نشان دهنده ی رتبه بندی پرونده ی بیمه ی تشکیل شده در شعبه ی ۱۸ بیمه است و چهار رقم ۰۰۳۸ نشان می دهد کد فوق سی و هشتمین نفری است که برای دریافت کد کارگاهی بیمه از سازمان تأمین اجتماعی اقدام کرده است.

 

 مدارک لازم برای دریافت کد کارگاهی

به منظور دریافت کد کارگاهی به همراه داشتن مدارک زیر الزامی است:

  1. به همراه داشتن مجوز فعالیت کارگاه یا شرکت
  2. به همراه داشتن نامه درخواست برای گرفتن کد کارگاهی
  3. به همراه داشتن فیش برق و یا… (برای شناسایی کد پستی محل)
  4. به همراه داشتن اجاره نامه و یا سند محل فعالیت
  5. به همراه داشتن کپی کارت ملی و شناسنامه کارفرما
  6. به همراه داشتن اساسنامه و روزنامه ی رسمی و آگهی تأسیس و کلیه ی تغییرات (مخصوص اشخاص حقوقی)
  7. تکمیل فرم مخصوص تشکیل پرونده در واحد درآمد

 

شیوه گرفتن کد کارگاهی برای کارفرمایان کارگاه های حقوقی

کارفرمایان کارگاه های حقوقی برای دریافت کد کارگاهی ابتدا نامه اعلام تاسیس شرکت را باید دریافت کنند ؛ پس از آن ، اساسنامه شرکت، تصویر سند مالکیت و اجاره محل شرکت و همچنین سایر مدارک مرتبط با آغاز فعالیت شرکت مانند: اظهارنامه ثبت و… را باید به همراه داشته باشند.

شعبه بیمه تامین اجتماعی پس از دریافت مدارک و انجام مراحل اداری ، برای کارفرما یا مدیر پرونده تشکیل می دهد و کد کارگاهی را به صورت کتبی به شرکت اعلام می کند.

شیوه گرفتن کد کارگاه های حقوقی
شیوه گرفتن کد کارگاه های حقوقی

شیوه گرفتن کد کارگاهی برای کارفرمایان کارگاه های حقیقی

مطابق با قانون مقررات بیمه در مورد کارفرمایانی که به تازگی کارگاه های خود را تاسیس کرده اند و در اسناد سازمان تامین اجتماعی ثبت شده اند ، کارفرمایان کارگاه های حقیقی هستند که به دو روش شناخته می شوند:

  • کارفرمایان دارای اجازه کار

این کارفرمایان افرادی هستند که پروانه کسب و پروانه تاسیس و بهره برداری شرکت و کارگاه به نام آن ها صادر شده است.

  • کارفرمایان فاقد اجازه کار

این کارفرمایان افرادی هستند که با مدارک زیر به فعالیت می پردازند:

  • سنداجاره رسمی
  • سند مالکیت اعم از رسمی، صلح حقوق و دعاوی
  • آرای مراجع قضایی مبنی بر مالکیت یا اجاره کارگاه
  • اجاره نامه عادی (در صورت ارایه در زمان فعالیت و تایید بازرس(
  • شراکت نامه‌های عادی و محضری
  • وکالت نامه بلاعزل
  • گزارش بازرسی
  • تاییدیه اتحادیه‌های صنفی یا مجمع امور صنفی مربوطه

چقدر طول می‌کشد که کد کارگاهی بگیریم؟

برای بسیاری از کارفرمایان و مدیران این سوال وجود دارد که چه زمانی طول می کشد تا موفق به اخذ کد کارگاهی شوند؟

زمانی که  کارفرما مدارک مورد نیاز را برای بازرسان سازمان تامین اجتماعی ارسال کرد و سایر  مراحل  را طی کرد، بازررسی‌های لازم از شرکت تازه تاسیس به عمل می‌آید و در نهایت حداکثر ظرف 30 روز کد کارگاهی آماده و به آدرس شرکت ارسال خواهد شد.

چقدر طول می کشد که کد کارکاه بگیریم
چقدر طول می کشد که کد کارکاه بگیریم

نکات مهم نحوه تشکیل پرونده بیمه شرکت‌های تازه تاسیس برای گرفتن کد کارگاهی

هنگام گرفتن کد کارگاهی نکاتی وجود دارد که باید حتما رعایت شود ؛ در صورت رعایت نکردن این نکات کار و فعالیت شما با مشکل و اختلال مواجه می شود. این نکات شامل موارد زیر است :

  • به هیچ عنوان لیست کارکنان شرکت یا کارگاه خود را دیر ارسال نکنید.

یکی از نکاتی که هر کارفرمایی باید به آن توجه کند این است که هر ماه ، موظف است که لیست کارگران و کارمندان مشمول بیمه اجتماعی خود را حداکثر تا آخرین رو ماه به سازمان تامین اجتماعی ارسال کند. با ارسال به موقع لیست کارکنان ، روند کار شما نیز به خوبی پیش خواهد رفت.

در مورد ارسال لیست کارکنان و کارگران باید گفت که تفاوتی ندارد که قرارداد شما با کارکنان و کارگران به چه صورت است ، کارفرما موظف است لیست همه کارگران و کارمندان خود را در همان تاریخ به سازمان تامین اجتماعی ارسال کند ، تا بررسی های لازم انجام شود.

  • حتما شماره بیمه کارکنان و کارگران را دریافت کنید.

از آنجایی که کارکنان و کارگران باید بتوانند از خدمات ، تسهیلات و مزایای استفاده کنند ، باید حتما شماره بیمه به همراه داشته باشند.  برای انجام این کار باید نام کارکنان در لیست بیمه شرکت قرار بگیرد.

کارکنان و کارمندان  می توانند با به همراه داشتن اصل و تصویر شناسنامه خود به واحد نام نویسی شعبه مربوطه مراجعه کنند و شماره بیمه خود را دریافت نمایند.

نکته مهمی که کارفرمایان باید به آن توجه کنند این است که زمانی که قصد دارند اولین لیست بیمه خود را ارسال کنند ، لازم است که اصل و تصویر شناسنامه همه کارکنان و کارمندان شرکت خود را به واحد نام نویسی بیمه تحویل دهند. با تحویل لیست کارکنان ، کارکنان می توانند از خدمات و مزایای بیمه سازمان تامین اجتماعی استفاده کنند.

 

در چه صورتی کد کارگاهی تغییر می کند؟

در موارد زیر لازم است کد کارگاهی تغییر پیدا کند:

  • کارفرما حوزه فعالیت اقتصادی خود را تغییر دهد.
  • آدرس کارگاه یا شرکت تغییر کند و کارفرما در صورت تغییر محل فعالیت خود باید کد کارگاهی جدید دریافت کند.

 

 

 

 

درصورتی نیاز به مشاوره تلفنی یا انجام این خدمات با ما تماس بگیرید: ​

×